Smaržová obsadila v superkombinácii na ZPH 6. miesto

14.03.2014 Celý región

Soči 14. marca (TASR) - Slovenský reprezentant Marek Hlavina obsadil v piatkovom snoubordkrose na XI. zimných paralympijských hrách v Soči konečné 19. miesto.

"Prekvapil ma. Išiel najlepšie, ako som ho kedy videl," pochválil zverenca jeho tréner Pavel Matiaško pre oficiálny web Slovenského paralympijského výboru. "Bola to najťažšia trať, akú som kedy jazdil. Pred poslednou jazdou sme trochu viac namazali snouboard a bol rýchlejší. Na moje pomery to už bolo na hranici rizika, ale ustál som to a teším sa," povedal Hlavina. Všetky tri medaily získali Američania, zvíťazil Evan Strong pred Michaelom Shaeom, tretí skončil Keith Gabel.

V pretekoch na 15 km telesne postihnutých - sediacich skončil biatlonista Vladimír Gajdičiar na 16. mieste, keď po troch bezchybných streleckých položkách v záverečnej štvrtej minul jediný terč. "Hlava aj srdce by chceli, ale deficit intenzívneho tréningu je zreteľný. Po ZOH 2010 vo Vancouveri som chcel skončiť aktívnu kariéru a venovať sa už len mladým. Napokon som sa na súťažné trate vrátil, ale desaťmesačná príprava už na takúto konkurenciu nestačí. So streľbou som však spokojný, na trati som sa snažil vydať zo seba všetko, čo vo mne bolo," povedal pre www.spv.sk 46-ročný Gajdičiar. Prvé tri priečky obsadili ruskí biatlonisti Roman Petuškov, Grigorij Murygin a Alexander Davidovič.

Do hry sa v piatok dostala aj slovenská lyžiarka Petra Smaržová. Tá dosiahla v superkombinačnom 2. kole (super G), ktorý organizátori presunuli na piatok z utorka, siedmy najrýchlejší čas, čo ju s výsledkami 1. kola (slalom) zaradilo na konečnú 6. priečku. Zlato získala Francúzka Marie Bochetová.

Štvrté miesto v superkombinácii zrakovo postihnutých ukoristil Radomír Dudáš, ktorý v piatkovom super G dosiahol druhý najrýchlejší čas. Takmer sedemsekundová strata zo slalomu ho však na stupne víťazom nepustila. Na šieste priečke finišoval ďalší slovenský reprezentant Michal Beladič. V kategórii telesne postihnutých stojacich obsadil po piatkovom super G v superkombinácii Martin France konečnú ôsmu pozíciu.

Dudáš bol od bronzu necelú sekundu, strieborný zo ZPH v Turíne v super G to ale bral s nadhľadom: "Superkombinácia sa cení. V slalome máme navádzača pomerne blízko pred sebou, ale v zjazde a v super G sa nám miestami celkom strácajú. Jednak rýchlosťou, jednak na terénnych zlomoch, kde sa prepadnú za horizont. Bez zvukového navádzania by sme my slabozrakí boli stratení. Cítil som sa na trati dobre, Miško Červeň dal na mňa pozor, bojovali sme. Mám z výkonu aj z výsledku dobrý pocit," povedal pre spv.sk 42-ročný Košičan.
 

Vyberte región